Oběd bychom si ve dnech, kdy nemáme povinnosti, měli připravit tak nějak „na míru’’ ze surovin, které máme rádi a které nám udělají dobře. Nemusí to být nic složitého, ale kvalitu surovin rozhodně nejde ošidit. Jen z kvalitních surovin se připraví chutný pokrm. S kořením je potřeba zacházet opatrně, abychom ocenili všechny chutě, které jídlo nabízí.
Některé tipy na oběd GirlTime jsou tak snadné, že je zvládne úplně každý
Zapečená rajčata
Co potřebujeme:
8 dobře zralých rajčat
2 stroužky česneku
1 lžíci medu, balzámového octa, olivového oleje
Sůl, pepř a zelená petrželka
Rajčata rozpůlíme a řeznou plochou položíme na pečící plech. Na každou půlku položíme plátek česneku, pokapeme medem, octem a olejem a dle potřeby osolíme a opepříme. Pečeme pozvolna v troubě na 150 °C asi hodinu, až začnou rajčata chytat mírně hnědý odstín. Před podáváním bohatě zasypeme jemně nakrájenou petrželkou. Přikusovat můžeme pečivo nebo suchou topinku z veky a můžeme si namáčet jednotlivé kousky do výborné šťávy, která se udělala na dně plechu.
Bulgurový salát
Pro 2-4 lidi si připravíme:
200 g bulgurové pšenice
200 ml vařící vody
šťáva ze 3 citronů
4 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
4 zralá rajčata bez semínek
3 hrsti zelené petrželky a 1 hrst čerstvých mátových lístků
Bulgur v míse přelijeme vroucí vodou a dáme alespoň na půl hodiny uležet, aby změkl. Měkký a nabobtnalý bulgur zbavíme přebytečné vody a důkladně vymačkáme zbytek vody. Do misky k němu dáme citronovou šťávu a olej. Osolíme, opeříme a přidáme na kostky pokrájená rajčata, jemně nakrájenou petržel a natrhané lístky máty.
Ledový salát se zálivkou s plísňovým sýrem
Pro dva lidi potřebujeme:
1 pevnou hlávku ledového salátu
30 dkg plísňového sýra
2 jarní cibulky
2 lžíce červeného vinného octa
6 lžic zakysané smetany
4 lžíce olivového oleje
Umytý a osušený salát rozkrojíme na šestiny. Položíme je na talíř a polijeme zálivkou, připravenou smícháním rozdrobeného sýra s pokrájenou cibulkou a zbylými ingrediencemi.